od prosince nás čeká novinka týkající se jídelních lístků. 13. 12. 2014 je legislativně stanoveno datum, kdy je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. nemocnic, restaurací, školních jídelen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích. Naše školní jídelna označení alergenů zavedla už od měsíce září. Alergeny jsou již označeny u pokrmů na objednávkovém boxu a na internetovém objednávání stravy. Od prosince již budou alergeny označovány i na jídelníčcích, které dostávají strávníci domů.
Označovanými alergeny jsou: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná (arašídy), sojové boby, mléko a mléčné výrobky, skořápkové plody (všechny druhy ořechů), celer, hořčice, sezamové semínko, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši.
Naše školní jídelna má pouze funkci informační, tak jako každý výrobce potravin. Není možné brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Obsah alergenů v pokrmech si musí každý strávník hlídat sám.
A protože se blíží Vánoce, dovolte mi, abych popřála Vám, nejen našim věrným strávníkům, ale i všem obyvatelům Rtyně v Podkrkonoší krásné prožití vánočních svátků. Dětem přejeme splnění všech tajných přání od Ježíška a nám všem jen samý optimismus a úsměv na tváři.
Na shledanou ve školní jídelně.
Cachová Petra a všechny kuchařinky z jídelny